Prijedlog prometnog rješenja u Zaprešiću

Problemi i prijedlozi modela prometnih intervencija u Zaprešiću

Cilj ove projektne aktivnosti bio je intervenirati na konkretnom kritičnom mjestu u tri lokalne zajednice - izradom prometnog rješenja koje će smanjiti rizike stradanja pješaka. Intervencije osmišljavaju studenti diplomskog studija Održiva mobilnost i logistika Sveučilišta Sjever u suradnji s profesorima mentorima, a koristeći se švicarskim iskustvima. 

Švicarski partneri, zaklada Carecross su studente tijekom studijskoga posjeta Švicarskoj detaljno upoznali s njihovim pristupom zaštite pješaka intervencijama u prometnu infrastrukturu, te su imali prilike vidjeti primjere dobre prakse u Švicarskoj. U izbor kritičnih točaka uključile smo predstavnike ključnih dionika i građane Zaprešića.

Kako bi otkrili na kojim lokacijama u Zaprešiću sudionici prometa nailaze na najviše problema održana je 4. lipnja 2019. World Café radionica. Na radionici su okupljeni odgovarajući na tematska pitanja davali različite informacije iz svog kuta gledanja te smo tako detektirali lokacije koje se najviše spominju u kontekstu povećane opasnosti za sigurnost djece pješaka.

Zanimljivost primjećena tijekom radionice je da su u svim grupama sudionici naglasili problem u nepridržavanju ograničenja brzine, korištenju mobitela i slušalica bilo kod vozača bilo kod pješaka odnosno problem prometne nekulture što vide kao rezultat nedovoljne edukacije.

Rezultati World Café radionice su dovele do 5 lokacija, a obrađene su tri lokacije koje su moguće obraditi u sklopu jednostavnog rješenja.

Studenti su, nakon toga, u suradnji s mentorima započeli s izradom svojih modela. U nastavku predstavljamo njihove prijedloge a mentori će, u suradnji s predstavnicima Grada Zaprešića odabrati jedan model.

U suradnji s Prometnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu izradit će se prometni elaborati temeljem kojih se traže ponude i izvoditelji. Do kraja projekta taj model će biti implementiran, a sredstva za radove osigurana su iz projekta.

1. Zona oko Osnovne škole LJ. Gaj i Dječjeg vrtića Vrtuljak

Ova zona omeđena je 3 ulicama: Ulicom Antuna Mihanovića, Ulicom Ljudevita Gaja i Mokričkom ulicom. Ovdje se nalaze čak tri ustanove koje posjećuju odnosno borave u njima djeca razne dobi u velikom broju. Velika osnovna škola i dječji vrtić te dom zdravlja. U blizini su i dva dječja igrališta te školsko dvorište tako da su brojna djeca u tom području i izvan vremena nastave i rada vrtića kao i vikendom. Na raskrižju Ulice Lj. Gaja i Mokričke ulice pješački prijelazi su dugački i nedovoljno pregledni dok su prijelazi na raskrižju Ulice Lj. Gaja, Ulice F. Livadića i Ulice A. Mihanovića opasne zbog nepoštivanja ograničenja brzine što je posebno naglašeno zbog zavoja u neposrednoj blizini križanja. 

Istaknuti problemi na ovoj lokaciji su:

 • Općenit problem s pješačkim prijelazima
 • Nepostojanje biciklističkih staza
 • Autobusno stajalište na kolniku u Mokričkoj ulici
 • Prebrza vožnja i nepoštivanje ograničenja brzine, posebno u Ulici A. Mihanovića
 • Nepropisno parkirane na nogostup koji je preuzak pa djeca zaobilaze parkirane automobile po kolniku

Prijedlog rješenja:

 • U cijeloj zoni postaviti ograničenje brzine na 30km/h
 • Postaviti pješačke prijelaze na strateške pozicije te ih napraviti kao izdignute plohe
 • Postaviti pješačke otoke na glavnom smjeru raskrižja Gajeve ulice , Ulice Antuna Mihanovića i Ulice Ferde Livadića
 • Popratiti potrebnom vertikalnom signalizacijom

2. Raskrižje Ulice Vladimira Novaka i Josipa Kosića

Raskrižje se nalazi u neposrednoj blizini gradskog stadiona gdje dolazi velik broj djece na treninge, a autobusi dovoze igrače na utakmice. Pokraj stadiona prolazi šetnica stoga i velik broj šetača prolazi kroz raskrižje uz ostali automobilski promet. Kompleksno raskrižje s otokom u sredini s jednim manjim parkiralištem s jedne strane i jednim velikim parkiralištem s druge strane  zbunjuje pješake posebno djecu koja se ne mogu dovoljno koncentrirati na prijelaz pojedinačne zebre. U vremenima velike koncentriranosti djece i automobila prilikom dovoza i odvoza djece s treninga, automobili se zaustavljaju i duž kolnika kao i na nogostupu te se kreću i unazad što dodatno otežava sigurno kretanje. 

Istaknuti problem na ovoj lokaciji su:

 • Nepreglednost raskrižja
 • Velik broj nepropisno parkiranih ili privremeno zaustavljenih automobila na nogostupu i kolniku

Prijedlog rješenja:

 • Izraditi četverokrako raskrižje – zatvoriti prvi ulaz u Kosićevu iz Novakove
 • Napraviti malu pješačku zonu
 • Dodati pješački prijelaz u Ulici J. Kosića
 • Popratiti potrebnom vertikalnom signalizacijom

3. Ulica Vladimira Nazora – OŠ Antuna Augustinčića

U prvom dijelu ulice nalazi se osnovna škola stoga su se primjedbe odnosile na dio oko škole. U kratkom vremenu dolazi do velike koncentracije automobila i pješaka. Djeca nepropisno prelaze kolnik dok u isto vrijeme se automobili zaustavljaju te se stvara gužva. Iako je napravljeno manje parkiralište s mogućnošću zaustavljanja, nepregledno je i premalo te se ne koristi na odgovarajući način.

Istaknuti problemi na ovoj lokaciji su:

 • Roditelji nepropisno zaustavljaju automobile na kolniku
 • Djeca ne prelaze cestu preko pješačkog prijelaza
 • Nepoštivanje propisane brzine 

Prijedlog rješenja:

 • Ulicu Vladimira Nazora pretovirit u pješačku zonu od Ulice Matije Gupca do ulaza u parkiralište prije Ulice bana J. Jelačića uz dozvolu stanarima obiteljske kuće od strane Ulice Matije Gupca
 • Stanarima dvije manje stambene zgrade omogućiti pristup garažama od strane parkirališta