Općina Bale - partner u projektu

Općina Bale – Valle rasprostire se na 81,65 km2 smještenih na jugozapadnom dijelu poluotokoa Istre nadomak Rovinju. Na području Općine živi 1.250 stanovnika. Talijanski naziv mjesta Valle znači dolina. Dolina između nekoliko brežuljaka na kojima su se nalazile gradine još u predhistoriji, a od antičkih vremena brani Pulu i unutrašnjost Istre. Današnji gradić s povijesnom jezgrom na 145 m nad morem okružen šumama, poljima i pašnjacima više ne mora braniti Pulu, ali suočava se s novim izazovima.

Iako na perifernom položaju u odnosu na Grad Rovinj kao subregionalnog središta županije i na glavne komunikacijske tokove (Istarski ipsilon, željeznička pruga, zračna pruga) razvojni potencijal općine je velik. Pitoreskno okruženje srednjovjekovnih uličica i prirode na 45. paraleli na pola puta između Ekvatora i Sjevernog pola i prosječnih 2.400 sunčanih sati privlači brojne turiste u toplijim mjesecima. Naime, u 2019. godini Bale je posjetilo 50.000 turista što znači izuzetno veliko opterećenje na infrastrukturu koje inače opslužuje 1250 stanovnika u zimskom razdoblju.

Izazov je pomiriti uske kale, manji broj stanovnika i velik broj turista u jednom dijelu godine na način da dobro funkcionira i u jednom i u drugom slučaju nastojeći zadržati i zadovoljstvo svojih građana. Održivi razvoj je jedan od temeljnih prioriteta stoga je prihvaćen koncept poticanja održivog razvoja lokalnih područja koji se bazira na održivom gospodarskom razvoju, povećanju životnog standarda te očuvanju prirodne, kulturne i tradicijske baštine.

Bogatstvo prirodne, kulturne i tradicijske baštine uz moderan pristup i promišljanje o potrebama modernog života uz održivi razvoj može rezultirati vrhunskim rezultatima. Dokaz tome je sportska dvorana „Bale“ osvojivši prvu nagradu na Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni 2008. godine. Sportska dvorana smještena je u neposrednoj blizini škole i vrtića, ali i većeg parkirališta koje se nalazi između zelenila i kuća. Prožetost s prirodom Održivi razvoj uključuje i održivu mobilnost, a u tom smislu osmišljene su i uređene  4 biciklističke staze – Dinosaur, Rimska staza, Leptir i Fontana kao i pješačka staza Sveti Mihovil.

Ono što uvelike pridonosi zadovoljstvu baljanskog stanovništva je proaktivni pristup općinskih vlasti u kojem sudjeluju svi građani Bala i kojemu svi mogu dati svoj doprinos bilo idejama bilo radom ili financijski. Na zboru građana u mjesnom kinu ili sportskoj dvorani općinska vlast predstavlja moguće projekte i daje mogućnosti rasprave što je na tragu naših World Cafe radionica kao jedan od najučinkovitijih načina rješavanja društvenih problema. Općina Bale je i prijatelj djece te ima koordinacijski odbor koji je započeo s ozbiljnim prijedlozima u vezi poboljšanja kvalitete života djece u Balama s naglaskom na povećanju sigurnosti djece u prometu. 

Sama povijesna jezgra gradića je tradicionalna što označava uske ulice, spojene kuće i nemogućnost većih intervencija u pogledu prometne infrastrukture. Međutim, strateški plan Općine Bale prepoznaje kao problem neadekvatnu signalizaciju i prometnu ugroženost stanovništva te im je jedan od ciljeva povećanje prometne sigurnosti stanovništva kroz osiguranje postavljanja i uređenja postojeće prometne signalizacije. Glavna cesta koja povezuje Bale i Rovinj prolazi središtem mjesta i stvara gužve i opasne zone za pješake na dva trga. Zanimljivost je da oko cijelog mjesta su ulice koje imaju mogućnost postati mala obilaznica i tako smiriti promet unutar mjesta. Zbog velikog priljeva turista, problem parkiranja riješen je 3 parkiralištima na različitim položajima u odnosu na centar.

„Grad se ne mjeri po dužini i širini, već po širini njegove vizije i visini njegovih snova“ kažu u baljanskoj turističkoj zajednici, a Bale svakako prate trendove u svim područjima pa tako i razvoju održive mobilnosti u čemu će pomoći i ovaj korak u projektu zakOČI – Take a brake!

Pogledajte prometno rješenje u Balama

Zadnja izmjena: 28.10.2020.