Studijsko putovanje u Švicarsku

U listopadu 2019. organizirano je studijsko putovanje za profesore i studente Sveučilišta Sjever smjera Logistike i održive mobilnosti, ono u Švicarsku.

Studenti, zajedno sa svojim profesorima, imaju značajnu ulogu u projektu zakOČI – Take a brake! Oni su važni suradnici u osmišljavanju modela intervencija u gradovima i općini partnerima u svrhu usporavanja prometa i povećanja sigurnosti djece pješaka u prometu.

Osnovni cilj studijskog putovanja bio je da se profesori i studenti upoznaju s primjerima dobre prakse različitih prometnih rješenja u Švicarskoj, a koji posebice pridonose sigurnosti djece kao nemotoriziranih sudionika prometa.
Uz pomoć švicarskog partnera CareCross, osmišljen je program četverodnevnog boravka u Švicarskoj koji je značajno doprinio sveobuhvatnom shvaćanju švicarskog iskustva u rješavanju prometnih problema.


Prvi dan posjeta Švicarskoj
Odmah po dolasku u Zürich sudjelovali smo na sastanku u gradskom uredu za planiranje prometa na kojem smo imali priliku poslušati predavanje Wernhera Brucksa, psihologa koji sudjeluje u urbanom planiranju Züricha. Upoznao nas je s općim podacima o kantonu Zürich te o prometnoj situaciji u najvećem gradu Švicarske koji je, kao i cijela država, u samom svjetskom vrhu po prometnoj sigurnosti.
Ova razina prometne sigurnosti – na 100.000 stanovnika imaju manje od 2,5 poginulih u prometu u jednoj godini, rezultat je upornog i kontinuiranog rada na tri osnovna faktora sigurnosti u prometu,a to su inženjering, edukacija i oprema.

Reto Müller, policijski službenik za edukaciju djece, predstavio je program preventivne edukacije za djecu koju s djecom, od vrtića do kraja osnovnoškolskog obrazovanja, provodi poseban odjel policije. Predstavio nam se i Thomas Hardegger, švicarski saborski zastupnik, ali i predsjednik organizacije Fussverkehr Schweiz, Švicarske udruge pješaka.

 

Drugi dan posjeta Švicarskoj
Drugi dan posjetili smo Centar za kontrolu vozila kantonalne policije Züricha u kojem smo imali priliku vidjeti funkcioniranje telefona za hitne slučajeve postavljenih duž autocesta te unutar tunela kao i njihove preventivne programe za djecu i starije osobe.
Nakon Centra za kontrolu vozila organizirana je šetnja Zürichom uz stručno vodstvo Wernhera Brucksa i Christiana tijekom koje su nam pokazali primjere dobre prakse u sigurnosti pješaka te usporavanju prometa na ključnim mjestima.

Na kraju dana posjetili smo Centar za uključivanje autoceste u grad – pokazni centar na gradilištu u kojemu je prikazano kako će autocestu koja ide kroz grad i razdvaja grad na dva dijela pretvoriti u park - točku spajanja ta dva dijela i na taj način povećati prostor za pješake i bicikliste.

 

Treći dan posjeta Švicarskoj
Na rasporedu trećeg dana studijskog putovanja bio je Basel gdje smo posjetili prometni poligon za djecu u kojem se odvija edukacijsko-preventivni program za djecu u teoriji, ali i praksi. Prometni vrt, kako ga nazivaju, služi za vježbanje vožnje bicikala u sigurnom okruženju te za potrebe edukacije i polaganja ispita nakon kojega djeca dobivaju vozačku dozvolu za vožnju bicikla.
Imali smo priliku vidjeti i doživjeti dio obuke za djecu koju vode posebno educirani policajci.

Poslijepodne smo proveli u kantonalnoj policiji Basela s policijskim načelnikom Thommenom Rolfom i Silviom Suterom, voditeljem projekata koji su vezani uz sigurnost u prometu. Šetnjom kroz Basel, imali smo prilike vidjeti prometna rješenja na kojima su radili te mjesta na kojima imaju problem na čijim rješenjima još uvijek rade. Načelnikov cilj je učiniti Basel najsigurnijim gradom na svijetu!

 

Četvrti dan posjeta Švicarskoj
Četvrti dan smo na povratku prema Hrvatskoj posjetili kantone Schwyz i Uri. U Schwyzu smo imali priliku upoznati strukturu i rad kantonalne policije te biti prisutni pri edukaciji djece prvog razreda osnovne škole u dijelu edukacije kad izlaze s policijskim službenikom i svojim učiteljicama na pločnike i individualno dobiju poduku o načinu prelaženja pješačkog prijelaza.
Koliko su djeca bila uzbuđena i ponosna na svoje samostalne korake, toliko smo i mi bili oduševljeni pristupom edukaciji u praksi.

Poveli su nas i u jednu policijsku preventivnu akciju na prometnicama Schwyza.

U kantonu Uri dobrodošlicu nam je pripremila prometna policija u stanici za kamione u kojoj provjeravaju ispravnost kamiona prije puštanja u tunel (sagrađenoj nakon tragedije u tunelu Gotthard).
Nakon obilaska stanice primili su nas i u policijskoj postaji Göschenen gdje smo imali priliku vidjeti na koji način upravljaju prometom kroz tunel i u okolici te vidjeti najsuvremeniju opremu vatrogasne brigade koja je uvijek spremna za pomoć i spašavanje u tunelu.

Na povratku u Hrvatsku stali smo i u Locarnu, mjestu koje podsjeća na našu Opatiju u talijanskom dijelu Švicarske. Nakon svega što smo vidjeli i na što su nas upozorili, uspjeli smo kroz vožnju i šetnju Locarnom uvidjeti koja su prometna rješenja uveli.

Zapažanjem u prometu, naši profesori i studenti su odmah dobili ideje o implementaciji sličnih rješenja u Hrvatskoj te počeli razvijati idejna rješenja.

Zadnja izmjena: 05.05.2021.