Održano predavanje o švicarskim pozitivnim primjeri održive mobilnosti i sigurnosti u prometu

U četvrtak, 28. studenog 2019. održano je predavanje studenata Održivog razvoja i logistike Sveučilišta Sjever pod nazivom „Švicarski pozitivni primjeri održive mobilnosti i sigurnosti u prometu“ u okviru projekta zakOČI – Take a brake! o iskustvu i zakljčcima sa studijskog putovanja u Švicarsku.

Dvorana 1 Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica bila je popunjena skoro do zadnjeg mjesta zainteresiranim studentima, profesorima i profesionalcima iz područja prometa te se sa zanimanjem pratilo dvosatno predavanje sedam studenata aktivnih na projektu.

Četverodnevno putovanje i mnogobrojni susreti s različitim švicarskim stručnjacima u području prometa, ostavilo je snažan dojam, ali i pružio niz primjera dobre prakse dokazanih kroz godine primjene i činjenicu da je Švicarska danas jedna od prometno najsigurnijih zemalja svijeta.

Osim infrastrukture, veliki doprinos visokoj prometnoj kulturi daje edukativno-prevencijski program koji prolaze sva djeca od vrtića do kraja osnovnoškolskog obrazovanja.

Teme koje su studenti obradili u svojim predavanjima su:

  • Edukacija djece o sigurnosti u prometu
  • Sigurnost djece pješaka i sigurnost pješaka u prometu
  • Sigurnost u prometu i urbano planiranje u Zürichu
  • Centar za kontrolu prometa i centar za autoceste u Zürichu
  • Predstavljanje sigurnosnog prometnog planiranja u Baselu
  • Javni prijevoz u Švicarskoj


Tijekom ovog događanja prikazan je niz fotografija s primjerima dobre prakse prometnih rješenja koja su primjenjiva i u Hrvatskoj.

Zadnja izmjena: 02.12.2020.