Održan zakOČI World Cafe u Zaprešiću

U poslijepodnevnim satima u utorak, 4. lipnja 2019. održana je prva interaktivna radionica u formi World Cafea u okviru projekta zakOČI – Take a brake!
Radionica je održana u Zaprešiću u prostorijama Veleučilišta Baltazar Zaprešić.

Na samom početku predstavljen je projekt, objašnjen cilj koji želimo postići radionicom te izložena metodologija rada, zasada slabo poznata široj javnosti u Hrvatskoj.
Vješti studenti i studentice održive mobilnosti i logistike Sveučilišta Sjever iz Koprivnice pod stručnim i budnim okom svojih profesora, dr.sc. Predraga Brleka i Ivana Cvitkovića, mag.ing.traff. vodili su sudionice i sudionike kroz ovaj participativni proces. Preko 30 sudionika prionulo na posao odgovarajući na pitanja moderatora. 

Sudionici i sudionice, raspoređeni za 6 stolova s po jednim moderatorom, obradili su 3 teme: put do škole/institucije, put do izvanškolskih aktivnosti i put do mjesta za igru na otvorenom. Svaki stol je imao i mapu grada gdje su odmah obilježavali kritične točke koje oni zamjećuju u svom gradu iz različitih aspekata – stručnih, roditeljskih, dječjih.
Naime, osim građana i građanki Zaprešića i roditelja, radionici su prisustvovali i stručnjaci iz gradske uprave, policije, vatrogasaca, škola i vrtića. Svi zajedno su vrlo otvoreno raspravljali i zajednički dolazili do zaključaka.
Iako su teme ozbiljne i zahtijevaju ozbiljnu razradu, ova metodologija uz interaktivnost potiče na sudjelovanje, rađa nove ideje, prihvaća tuđa stajališta i iznalazi kompromisna rješenja.

Na kraju radionice moderatori i moderatorice su sumirali sve što su doznali te istaknuli najviše komentirane problematične točke u prometu Zaprešića kao i problematično ponašanje sudionika prometa. Po izlaganju moderatora, sudionici su zajednički prokomentirali zaključke željno iščekujući razvoj cijelog projekta i implementaciju novog modela kojem su i oni pripomogli da se ostvari.

Sljedeća radionica predviđena je u Koprivnici, 6. lipnja 2019. godine u 12 sati u Sveučilištu Sjever, dvorana A02, Trg Žarka Dolinara 1.
U Općini Bale i Gradu Zagrebu iste ovakve participativne radionice predviđene su na jesen ove godine.

Zadnja izmjena: 02.12.2020.