Vozački ispit za bicikl

Informativni tekstovi

Zadnja izmjena: 17.11.2021.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama kaže da dijete do 14. godine starosti ne smije voziti bicikl bez pratnje osobe starije od 16 godina. Kada dijete dobije potvrdu o osposobljenosti za upravljanje biciklom, može samostalno upravljati biciklom na cesti od navršenih 9 godina.

Od 2016. godine u Hrvatskoj postoji program osposobljavanja za upravljanje biciklom za učenike 5. razreda osnovne škole koji daje mogućnost stjecanja dodatnih kompetencija i tako pridonosi sigurnijem sudjelovanju u prometu. Sastavni je dio školskog kurikuluma u trajanju od 16 školskih sati koji se provodi kao izvannastavnak aktivnost te ga najčešće provodi učitelj tehničke kulture.

Nakon prvog modula od 8 sati u kojem se uči o prometnim propisima i pravilima uz pomoć priručnika „Biciklom sigurno u promet“, slijedi 7 sati praktičnog dijela u kojem se savladava vožnja biciklom na poligonu po zadanim uvjetima. Zadnji sat rezerviran je za polaganje ispita koji se sastoji od pisane provjere znanja i vožnje biciklom na poligonu. Uz nazočnost učitelja, pisanu provjeru znanja i polaganje vožnje provode policijski službenik i zaposlenik HAK-a ili autokluba.

Učenici se ne mogu prijaviti sami nego će to za njih učiniti nastavnik ili druga ovlaštena osoba popunjavanjem online obrasca. Provedba provjere znanja provodi se prema raspisanim proljetnim i jesenskim ispitnim razdobljima.

Slobodno se javite djetetovom učitelju tehničke kulture, razredniku ili ravnatelju škole koju pohađa i omogućite djetetu više znanja i sigurnosti u prometu.

Više informacija možete pročitati na: https://bicikli.hak.hr/osnovno.

Zadnja izmjena: 17.11.2021.