Vidljivost djece pješaka u prometu

Informativni tekstovi

Zadnja izmjena: 27.10.2020.

Djeca su najugroženija skupina sudionika u prometu. Više je razloga tomu, ali sam fizički stupanj razvoja djece je ugrožavajuć u prometu. Naime, djeca su niska rastom i zbog toga teže uočljivi drugim sudionicima prometa. Isto tako, njima je pogled na promet ograničen i zbog visine i zbog nerazvijenog perifernog vida kao kod odraslih. Ako dodamo opće uvjete smanjene vidljivosti poput magle, kiše, snijega, sumraka i mraka možemo reći da se rizik za stradavanje uvelike povećava. Jedna od deset strategija za povećanje sigurnosti djece u prometu Svjetske zdravstvene organizacije je i povećanje vidljivosti djece u prometu.

Neke studije prema norveškoj Državnoj organizaciji za sigurnost u prometu govore da nošenje reflektirajućih oznaka smanjuje rizik od sudara pješaka i motornog vozila za čak 85 %. Vozači po danu najbolje primjećuju fluorescentne crvenu, žutu i narančastu dok po noći vozači bolje uočavaju reflektirajuće crvene i žute materijale uz svjetiljke. Najbolja mjesta za postavljanje reflektirajući oznaka su na dijelovima tijela (ili bicikla) koji se kreću (zglob, koljeno, gležanj, žice biciklističkog kotača).

Kako bi povećali vidljivost svoje djece u prometu, preporučljivo je da se oblače u odjeću svjetlijih boja te koriste različite reflektirajuće oznake. Reflektirajuće oznake mogu se nalaziti na odjeći, obući i školskim torbama, a mogu biti i u obliku traka koje se mogu staviti na gležnjeve, oko ručnog zgloba ili pak mogu biti posebni prsluci ili kabanice florescentnih boja uz dodatak reflektirajućih traka. Kabanice su bolji izbor od kišobrana jer kišobran djeci može smanjiti vidno polje što može biti jako opasno.

U skandinavskim zemljama koje tijekom zimskog perioda imaju jako kratke dane počeli su s promocijom važnosti vidljivosti u prometu kao i dijeljenjem besplatnih uzoraka takvih proizvoda još prije nekoliko desetljeća. Dizanje svijesti o važnosti ovog segmenta postiže se različitim kampanjama povezujući udruge, institucije i proizvođače. Takve kampanje se obično rade početkom zimskog računanja vremena, Halloween, oko zimskog solisticija i sličnih prikladnih datuma. U Švicarskoj tako obilježavaju „Dan sjetla“ (Tag des Lichts) 18. studenog kada pojačano promoviraju važnost vidljivosti u prometu te dijele različite predmete s reflektirajućim oznakama. Zanimljiv projekt su imali kada su spojili ljude iz domova umirovljenika i djecu kojima su štićenici pleli kape i našivali reflektirajuću oznake na njih.

I u hrvatskim školama prvašićima policijski službenici dijele prsluke i kabanice kada dođu razgovarati s njima o prometu i sve što promet nosi za njih kao samostalne aktivne sudionike. Iako dokazano pomažu, nošenje takvih pomagala nije popularno. Stoga, podržite djecu kada donesu svojim kućama florescentni prsluk ili kabanicu ili podsjetite da ih nose posebno u vrijeme smanjene vidljivosti. 

Zadnja izmjena: 27.10.2020.