Urbano planiranje po mjeri djeteta

Informativni tekstovi

Zadnja izmjena: 20.11.2020.

Okruženje u kojem djeca odrastaju može imati dugotrajne učinke na njihovo zdravlje, fizički i kognitivni razvoj te socijalno blagostanje. Velik broj djece u gradovima diljem svijeta odrasta na javnim površinama, različitim prometnicama koje im omogućuju bolju ili lošiju mobilnost. Dizajniranje ili možda bolje rečeno redizajniranje urbanih ulica kroz dječje oči pokazuje kako bi trebalo podići ljestvicu naspram očekivanja što te ulice nude na razni sigurnosti, dostupnosti, ali i uživanja. Kada ulicu dizajniramo prema djetetovim potrebama, ulica će biti ugodnija i za sve ostale sudionike u prometu.

Ulica po mjeri djeteta morala bi unaprijediti neovisnu i održivu mobilnost ne samo djece nego i roditelja i skrbnika i ostalih sudionika prometa sa što manje čekanja. Djeca i mladi imaju velike koristi od pješačenja, bicikliranja i efikasnog javnog prijevoza i morali bi se osjećati sigurnima dok to rade. 

Osim same mobilnosti, ulice trebaju omogućiti i odmor, igru, druženje i socijalni razvoj. 

 

Značajke ulica po mjeri djeteta

  • Sigurna i zdrava – dizajn prometnice trebao bi biti takav da ukloni ili minimizira opasnost od mogućnosti stradavanja i teških ozljeda koje ugrožavaju život; takav dizajn mora uključivati pristupačnu neprekinutu infrastrukturu za pješake i bicikle, ograničenje brzine, uređen krajolik s biljkama i drvećem s mogućnošću fizičke aktivnosti i odgovarajuće osvjetljenje.
  • Ugodna i prikladna – dizajn prometnice koji je iznad osnovnih potreba može potaknuti djecu, ali i odrasle da se više zadržavaju na otvorenom, a uključuje mjesta za sjedenje za odmor i druženje, dostupan javni prijevoz s jasno postavljenim rasporedima vožnje, hladovinu odnosno nadstrešnice prilagođene lokalnoj klimi uz nogostupe te javne sanitarne čvorove i pitku vodu.
  • Motivirajuća i edukativna – djeca i njihovi skrbnici moraju imati mogućnost za napredak; ulica po mjeri djeteta je zanimljiva, vesela i edukativna jer nije samo ulica kojom se nekamo ide nego postaje destinacija za sebe pa tako osigurava prostor za igru i učenje i omogućava razvoj dječje mašte.


Klimatske promjene koje zahvaćaju svijet trebale bi ubrzati procese usvajanja razvoja urbanizma po mjeri djeteta. Prema brošuri Inicijative za globalni dizajn gradova osim velikog broja poginule djece u prometnim nesrećama svakog dana, zbog zagađenja zraka svake godine umre oko 127.000 djece mlađe od 5 godina. Prekomjerna buka u gradovima djeci smanjuje koncentraciju, pojačava stres i usporava kognitivni razvoj. Većina adolescenata se premalo kreće. Dizajniranje prometnica po mjeri djeteta postaje nužnost.

Zadnja izmjena: 20.11.2020.