Svjetski dan bicikla

Informativni tekstovi

Zadnja izmjena: 27.08.2023.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2018. godine proglasila je 3. lipnja Svjetskim danom bicikla, a odluku je podržalo svih 193 država članica. Ova odluka je počast biciklu priznavajući mu jedinstvenost, dugovječnost i svestranost, a u isto vrijeme je jednostavno, pristupačno, pouzdano, čisto i ekološki prihvatljivo održivo prijevozno sredstvo.

Ideja

Svjetski dan bicikla ima svoje začetke u jednom blogu! Leszek Sibilski objavio je 2015. blog pod nazivom „Bicikliranje je svačiji posao“, a godinu kasnije „Zašto nema Svjetskog dana bicikla?“ Prema vlastitim riječima, Leszek je pasionirani biciklist koji je želio promjenu i nakon blogova krenuo u zagovaranje važnosti bicikla i njegovih brojnih dobrobiti tražeći partnere koji su mu pomogli širiti riječ. Nije odustajao bez obzira na manje neuspjehe tako da danas može reći da jedan čovjek može pokrenuti globalnu promjenu.

Zašto je bicikl važan?

Redovita tjelesna aktivnost umjerenog intenziteta kao što su pješačenje, bicikliranje i ostali sportovi imaju značajne dobrobiti za zdravlje. Osim što bicikl možemo koristiti kao jedno od najboljih prijevoznih sredstava održive mobilnosti, pomaže nam i smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, nekih vrsta raka, dijabetesa te pomaže očuvati i mentalno zdravlje. Bicikl nema nikakvih predrasuda pa ga mogu voziti i mladi i stari, muškarci i žene, u hlačama ili haljinama, oni bogatiji i oni siromašniji. Vozeći bicikl doprinosite smanjenju zagađenja zraka, smanjenju razine buke i gužve na prometnicama, a trošite samo svoje kalorije!

Kako proslaviti Svjetski dan bicikla?

Sve više se organiziraju različita događanja na biciklu – utrke, grupne gradske vožnje, razgledi grada ili okolice, radionice o popravljanju bicikla – pridružite se! Ako nema ništa organizirano u vašoj okolini, možete otići biciklom na izlet u okolicu. Svjetski dan bicikla nije vezan za vikend i neradni dan pa se probajte odvesti biciklom na posao. Kako je kod nas običaj častiti slavljenika, možete i priuštiti svom biciklu servis, pranje ili novo veselo zvonce kako bi vas služio i dalje.

Zadnja izmjena: 27.08.2023.