Sigurnosni pojas u automobilu

Informativni tekstovi

Zadnja izmjena: 17.11.2021.

Sigurnosni pojas u vozilima s tri točke podrazumijeva dvije trake pojasa od kojih gornja traka ide preko sredine ramena i ključne kosti na kuk i donja traka koja ide nisko preko zdjeličnih kostiju. Iako je danas standardna oprema u svim automobilima i većini ostalih vozila te je zakonski propisana obaveza korištenja istog i za vozače i sve putnike, nije uvijek bilo tako.

Za jednu od najvažnijih inovacija za prevenciju i sigurnost putnika u vozilima odgovoran je Nils Bohlin, švedski inženjer i inovator rođen 17. srpnja 1920. Nakon iskustva rada na razvoju avionskih sjedala za izbacivanje za proizvođača aviona Saab, zaposlio se u Volvu kao sigurnosni inženjer i posvetio se povećanju sigurnosti vozača i putnika. Nakon jednogodišnjeg istraživanja predstavio je prvi sigurnosni pojas u 3 točke 1959. godine vodeći se idejom da zaštita mora biti jednostavna i udobna, ali efikasna. Dizajn pojasa u 3 točke omogućava jednostavno postavljanje jednom rukom, štiti i gornji i donji dio tijela, a ne ograničava pokret. Sigurnosni pojas se brzo prihvaćao te je u roku 15 godina postao obavezan dio opreme automobila u velikom broju zemalja.

Uvidjevši veliki značaj za sigurnost putnika, Volvo je omogućio besplatno korištenje dizajna za sve proizvođače automobila. Od tada se kontinuirano radi na unaprjeđivanju značajki sigurnosnog pojasa, ali osnovni dizajn je ostao isti. Uz razvoj boljih i elastičnijih materijala za pojas, poboljšanje kopče i zatezače pojaseva, posebna se pažnja stavlja i na mogućnost prilagođavanja visine pojaseva.

Procjenjuje se da je sigurnosni pojas automobila u 4 desetljeća korištenja nakon uvođenja spasio čak milijun života! Prvenstveno sprečava ispadanje putnika iz automobila što je izuzetno značajno jer čak 75 % ljudi koji su izbačeni iz automobila u sudaru smrtno stradava, a smanjuje i rizik od ozbiljnih ozljeda za 50 %.

Tako je Nils Bohlin postao jedan od najznačajnijih imena za sigurnost putnika, dobio zlatnu medalju od Kraljevske švedske akademije tehničkih znanosti, a posthumno primljen u Kuću slavnih nacionalnih izumitelja.

Vezanje sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza i vozača i svih putnika u automobilu što uključuje i one na stražnjoj klupi. Važno je i kako ga vežete da bi mogao optimalno zaštiti što podrazumijeva osim pravilne putanje preko tijela i dovoljnu zategnutost pojasa – kad ukopčate pojas u kopču, ne zaboravite ga zategnuti kako bi prianjao uz tijelo.

Stoga, ne vežite se sigurnosnim pojasom zbog moguće kazne od 1.000 kn nego zbog njegove osnovne funkcije kao što mu i ime govori – sigurnosti.

Zadnja izmjena: 17.11.2021.