Pješački prijelaz ili zebra

Informativni tekstovi

Zadnja izmjena: 29.10.2020.

Što je pješački prijelaz ili zebra?

Pješački prijelaz je označeni dio površine kolnika koji je namijenjen prijelazu pješacima. Označava se paralenim pravokutnicima, naizmjenično bijele boje i tamne boje kolnika. Pravilnikom o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama u Hrvatskoj je propisano na koji način se označavaju kao i svi ostali prometni znakovi, signalizacija i oprema na cestama.

Pješački prijelaz označen je i prometnim znakom „pješački prijelaz“ i „približavanje pješačkom prijelazu“ osim na mjestima gdje se promet regulira semaforima.  U blizini škola na kolniku će pisati „ŠKOLA“, a može se dodati i znak za djecu na cesti ne samo u blizini škola nego i dječjih vrtića, igrališta. Spadaju u horizontalnu prometnu signalizaciju.

Povijest pješačkog prijelaza

Zemlja rođenja označenog pješačkog prijelaza je Engleska. Poslije 2. svjetskog rata broj vozila na cestama Engleske svake godine je bivao sve veći. Pješaci, dotad nenaviknutni na tako velik broj motornih vozila bili su sve podložniji sudjelovanju u prometnim nesrećama.  Prvotno su se mjesta za prijelaz pješaka označavala metalnim čepovima na kolniku i stupovima sa strane. Međutim, iako su ih pješaci vidjeli, vozačima nisu takve oznake bile dovoljno vidljive s udaljenosti na kojoj će stići usporiti i propustiti pješaka. Različiti načini obilježavanja postavljeni su diljem zemlje kako bi se proučilo koji uzorak će biti najefikasnijji. Pokazalo se da su crne i bijele pruge vidljive vozačima s dovoljne udaljenosti, a i pješaci su se bolje primjetili na takvoj površini.

Tako je rođena i postavljena prva zebra 31. listopada 1951. u gradu Slough, Engleska.

Iako danas uobičajen naziv zebra za pješački prijelaz zbog naizmjeničnih crno bijelih pruga nalik zebrinoj dlaki, priča kaže da je to prvi primjetio političar, kasnije i premijer Jim Callaghan koji je posjetio različite pokusne pješačke prijelaze i primjetio navedenu sličnost. Simpatičnost naziva i široka upotreba uzorka zadržala je naziv sve do danas u cijelom svijetu.

U Engleskoj se ne nalazi samo prva zebra nego i ona najpoznatija. Nezaobilazni dio pop kulture je zebra i to ona na Abbey Roadu u Londonu koja se našla na naslovnici istoimenog albuma grupe Beatles.

Pješački prijelazi danas

Označavanje pješačkih prijelaza kontinuirano se promišlja od 50ih godina 20. stoljeća nastojeći povećati sigurnost pješaka i prilagoditi se vremenu i prometu.

Osim zebre, postojala su ili postoje i druga različita obilježavanja pješačkih prijelaza također nazvanih prema različitim životinjama. Nazivi nisu prihvaćeni širom svijeta poput zebre no mogli biste naići na pojmove poput:

  • Panda prijelaz – korišten 60ih godina 20.st., a sastojao se od trokutastih crno bijelih znakova na kolniku i signalnih stupova sa strane za pješake i vozače, 
  • Pelikan prijelaz – pješački prijelaz sa zebrom na kolniku i pješačkim semaforima koji se na drugoj strani prijelaza, jedan nasuprot drugome s visoko postavljenim svjetlosnim signalima
  • Tupik - pješački prijelaz sa zebrom na kolniku i pješačkim semaforima postavljenim na strani dolaska pješaka u visini očiju koji sadržavaju senzore prateći hod pješaka s mogučnošću produljenja zelenog svjetla ukoliko je pješak spor, ali nije široko prihvaćen
  • Tukan prijelaz – pješačko-biciklistički prijelaz sa zebrom i semaforima na kojima uz grafiku čovjeka može biti i grafika bicikla u zelenoj i crvenoj boji
  • Pegaz prijelaz – konjički prijelaz namijenjen jahačima pa tako na stupu semfora ima uzdignuto signalno dugme kako bi ga jahač mogao stisnti, koristi se u Ujedinjenom Kraljevstvu
  • Wombat prijelaz – naziv dolazi iz Australije, a označava pješački prijelaz koji se nalazi na uzdignutoj površini
  • Emu prijelaz – australski pješački prijelazi dizajnirani za djecu i koriste se u blizini škola označeni sa svake strane kolnika crveno-bijelim stupovima s kojih se spušta crvena zastavica kada se prijelaz koristi
  • Koala prijelaz – sličan emu prijelazu, ali umjesto zastavica ima žute svjetlosne signale.

Prema opisima, možemo zaključiti da se u Hrvatskoj najčešće koriste pelikan prijelazi kada je riječ o semaforiziranim prijelazima, a sve više u upotrebu dolaze i wombat prijelazi – zebre na uzdignutim površinama.

Osim njih, zadnjih godina se eksperimentira sa šarenim i 3D zebrama nastojeći povećati sigurnost i vidljivost pješaka. Studije nisu potvrdile veću učinkovitost takvih zebri, ali sigurno će se i dalje razvijati ideje kako oblikovati pješačke prijelaze.

U Švicarskoj su umjesto bijelih pruga odabrali žutu boju zbog veće vidljivosti posebno u zimsko vrijeme s puno snijega te odlučili skratiti vrijeme prelaska zebri, ali i smiriti promet sužavanjem prijelaza izbočinama sa svake strane ili pješačkim otocima u sredini. Statusom jedne od prometno najsigurnijih zemalja svijeta, možda dokažu i da su jednostavna rješenja ona najbolja.

 

 

Zadnja izmjena: 29.10.2020.