Kako izabrati i pravilno koristiti zaštitnu kacigu za bicikl

Informativni tekstovi

Zadnja izmjena: 31.08.2022.

Zakonska je obaveza nositi zaštitnu kacigu za bicikl do navršene 16. godine, a svakako preporučljivo i nadalje. Nenadani pad s bicikla može se dogoditi u bilo kojem trenutku, a posljedice tog pada vrlo lako mogu biti ozbiljne ozljede glave ili mozga.

Koju kacigu kupiti?

Kao i za sve ostale proizvode, ne postoji ta jedna koja je idealna i najsigurnija za sve. Svakako potražite onu koja ima certifikat kvalitete koji možete pronaći u unutrašnjosti kacige na naljepnici.

U Europi se uglavnom prodaju kacige koje moraju imati certifikat EN-1078, no postoje i drugi standardi poput CPSC; SNELL ili ASTM. Kacige bez atesta nemojte kupovati.

Što se tiče izgleda kacige, poželjno je da bude žarke boje ili s uzorkom za što bolju vidljivost u prometu. Prednost je i kada kaciga ima više otvora za prozračivanje, po mogućnosti s mrežicom.

Kako odabrati kacigu?

Slijedeći ovih 6 koraka, moći ćete odabrati najbolju kacigu za svoje dijete i pravilno ju koristiti.

1. Veličina

Kako biste odredili veličinu kacige, izmjerite opseg glave djeteu na naširem dijelu – krojačkim metrom otprilike 2 cm iznad obrva i prema opsegu potražite kacigu koju će dijete isprobati.

2. Ispravno pozicioniranje kacige

Pravilno namještanje kacige ometa kosa skupljena u visoki rep ili pričvrćena većim kopčama i ukosnicama. Kacigu stavite na glavu pod pravim kutem, a rub kacige bi trebao biti oko 2 prsta iznad obrva te ispred vrha nosa. Kako bi se uvjerili da je kaciga ispred nosa, recite djetetu da dodirne kacigom zid u uspravnom položaju – mora ga dodirnuti kacigom, a ne nosom.

3. Pričvršćivanje

Pravilno pozicioniranu kacigu prije zakopčavanja treba učvrstiti pomoću kotačića na stražnjoj strani kacige. Potrebno je zategnuti toliko da leži usko uz glavu, ali da djetetu nije neudobno. Kad dijete naginje glavu naprijed-nazad, kaciga treba ostati na mjestu.

4. Podešavanje V remenčića

V remenčići sa svake strane kacige pomažu dobru prianjanju i centriranju kacige. Pomoću klizača na remenčićima namjestite ih tako da prednji i stražnji remenčići tvore oblik slova V koji će se spojiti u točki ispod i malo ispred ušne resice.

5. Zakopčavanje remenčića

Tijekom vožnje, kaciga mora uvijek biti zakopčana. Prilagodite dužinu remenčića toliko da ga možete zakopčati, a zakopčan mora dodirivati dio vrata ispod brade (ne smije biti na bradi). Znat ćete da je dovoljno zategnut ako samo jedan prst može stati između donjeg dijela brade i remenčića.

6. Redovito provjeravanje

Zbog čestog korišenja, zakopčavanja i otkopčavanja remenčići mogu olabaviti. Zato redovito provjeravajte da kaciga stoji pravilno na glavi svaki put kada dijete vozi bicikl.

Važna napomena

Kaciga, zakopčana na gore opisani način, nosi se isključivo tijekom vožnje. Tijekom igre potrebno je kacigu skinuti s glave jer postoji mogućnost zapinjanja za dijelove sprava za igranje, grane ili ograde te tako dovesti do opasnosti od gušenja.

Kada dijete preraste svoju kacigu ili je napukla, zamijenite ju novom kako bi ponovono dovoljno zaštitila glavu.

Nikako ne zaboravite kacige i za manju djecu koju vozite na svom biciklu u sjedalicama. 

Zadnja izmjena: 31.08.2022.