Kako dijete naučiti voziti bicikl

Informativni tekstovi

Zadnja izmjena: 27.10.2020.

Druga velika prekretnica nakon prohodavanja je samostalna vožnja bicikla. I to bez pomoćnih kotačića! Velik je to događaj za cijelu obitelj, a ovdje ćemo pokušati istaknuti važne točke u pripremi i učenju vožnje.

Mora li dijete prvo voziti bicikl s pomoćnim kotačićima?

Sve više povratnih informacija od roditelja govori djeca puno lakše prijeđu na bicikl bez pomoćnih kotačića nakon što su vozili bicikl bez pedala. Tu guralicu djeca počinju voziti već s 18 mjeseci i tako nauče osnovama ravnoteže, zaustavljanja, kretanja i brzine.

Osim toga, pomoćni kotači imitiraju trokolicu na kojoj je vožnja potpuno drugačija od vožnje bicikla na dva kotača što može i otežati prijelaz i zbuniti dijete nakon što se skinu pomoćni kotači.

Kada je dijete spremno za vožnju bicikla bez pomoćnih kotačića?

Ipak, ne postoji točno određena dob kad dijete može voziti bicikl. Pratite znakove spremnosti kod djeteta, a to može biti već od 3,5 godine pa do 6 godina. Nemojte se natjecati sa susjedovim djetetom, bitno je da se ne stvara stres kod djeteta te mu pružiti podršku i motivaciju. 

Kako odrediti veličinu bicikla za dijete?

Bicikl mora biti idealne veličine za vaše dijete, niti premalen niti prevelik. Dijete ne smije udarati koljenima o upravljač jer mu je u tom slučaju mali, ali mora moći doseći punim prstima pod jer je nespretno i teško voziti prevelik bicikl.

Postoji i tablica koja pomaže odrediti veličinu bicikla prema visini djeteta:

  • 4-6 godina (99-117 cm) = 16 “
  • 6-9 godina (114-132 cm) =20”
  • 9-12 godina (130-160 cm) = 24”

Ako je moguće, povedite i dijete u trgovinu kako bi zajedno isprobali moguće modele. 

Nije nevažna i težina bicikla pa obratite pažnju i na to. Provjerite može li dosegnuti kočnice bez problema.

Gdje učiti dijete vožnji bicikla?

Idealni bi bili prometni poligoni koji su ograđeni i izvan redovnog prometa. Ako nemate poligon u svom mjestu, odaberite mirno igralište po mogućnosti popoločeno ili betonirano - trava, šljunak i slične površine otežavaju vožnju, posebno za djecu početnike.

Što napraviti prije početka vožnje?

Prođite zajedno dijelove bicikla, a posebno objasnite kočnice - uobičajeno je lijeva za prednji kotač, desna za zadnji, za početak neka koristi obje ručne kočnice lagano ih stišćući. Isprobajte kočnice prvo hodajući uz bicikl - na početku će djeca prebrzo i prejako stiskati kočnice pa neka steknu osjećaj dok su još s obje noge na tlu. Prođite kroz osnove kako se popeti na bicikl i kako sići s njega - dešnjaci će se penjati s lijeve strane i započeti vožnju desnom nogom, a ljevaci obrnuto. Napomenite da kad staju, moraju odmah i jednu nogu spuštati prema tlu. Ovo su već ozbiljne multitasking zadaće.

Kako nadzirati dijete u vožnji bicikla?

Stanite iza djeteta držeći zadnji kotač svojim nogama i pridržavajte dijete ispod pazuha kako bi dijete imalo kontrolu nad biciklom, a istovremeno osjetilo vašu prisutnost i sigurnost. Polako neka krene dok ga vi pridržavate. S kretanjem pomozite na način da zajednički stavite pedalu u gornji malo nagnut položaj i recite djetetu da jako pogura pedalu nogom dok se odguruje drugom nogom o tlo. Vjerojatno će trebati nekoliko pokušaja da sve radnje napravi kako treba.  Nemojte nikada pridržavati bicikl za upravljač jer se tada više borite s djetetom oko upravljanja nego učenja ravnoteže i vožnje. Kako osjetite njihovu veću samostalnost tako polako puštajte, ali ostanite uz dijete spremni ga pridržati ako se ukaže potreba. Ostanite uz dijete koliko mu je potrebno da se osjeti sigurnim i ne uplaši se pada. 

Cijeli proces može biti iscrpljujuć i za vas i za dijete. Osigurajte dovoljno vremena, budite strpljivi i koristite blagi, ali podržavajući glas. Ovo nije prirodan proces za dijete poput hodanja i osjetit će dodatnu nesigurnost ako čuje nervozu ili ljutnju u vašem glasu.

Sigurnost prije svega

Pri kupnji bicikla, ne zaboravite i na zaštitnu opremu. Obavezno kupite odgovarajuću zaštitnu kacigu koju će nositi uvijek i bez iznimke - i pri učenju i kad već samostalno vozi bicikl, i u dvorištu i igralištu, a kasnije i na biciklističkim stazama i prometnicama. Uputno je za početak koristiti i štitnike za koljena i laktove kao i duge hlače, majice s dugim rukavima i obuću zatvorenih prstiju što će spriječiti manje ozljede uslijed pada.

OPREZ! Kada dijete siđe s bicikla, obavezno je skidanje zaštitne kacige! Dijete se s kacigom ne smije igrati na igralištima, penjati na penjalice ili tobogane zbog opasnosti od zapinjanja trakama kacige o dijelove sprava i posljedično ozbiljno ozlijediti pa čak i ugušiti.

Na kraju, veselite se zajedničkim vožnjama, primjereno nagradite trud i biciklirajte!

Zadnja izmjena: 27.10.2020.