Hrvatski zakoni o djeci u prometu

Informativni tekstovi

Zadnja izmjena: 31.08.2022.

Zakon o sigurnosti cestovnog prometa posebnu pažnju posvećuje djeci u prometu kao najugroženijoj skupini sudionika u prometu.

Samo napisani zakon i članci ostaju mrtvo slovo na papiru ukoliko se ne provodi odnosno ono važnije, ukoliko ne osvijestimo važnost tih odredbi i zašto su napisani na taj način. 

Djeca pješaci

Pješaci moraju hodati nogostupom, a na mjestima gdje ga nema smiju se kretati kolnikom, ali lijevom stranom u pravcu kretanja te što bliže rubu kolnika. Kada se krećete kolnikom noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti obavezno je nositi izvor svjetlosti ili reflektirajuće oznake.

Ako žele prijeći na drugu strane ceste, prelaze je preko označenih pješačkih prijelaza (zebre). Preko kolnika smiju prijeći bez zebre ako je udaljenost od zebre veća od 50 m unutar naselja ili 100 m izvan naselja.

Prije prelaska ceste pješaci se moraju uvjeriti da je sigurno prijeći odnosno ukoliko postoji semafor moraju se pridržavati signala koji se prikazuje.

Na kolniku je zabranjeno zadržavati se ili igrati, voziti dječje bicikle, romobile, koturaljke ili sanjkati se i skijati.

Djeca biciklisti

Biciklisti se moraju voziti biciklističkom stazom ili, ako one ne postoje, što bliže desnom rubu kolnika. Međutim, postoje ograničenja vožnje biciklom na cesti. Biciklom na cestu smije dijete od 9 godina ako je u pratnji odrasle osobe ili ako je položilo ispit za upravljanje biciklom i ima potvrdu. Bez potvrde o položenom ispitu i bez odrasle osobe smiju biciklom na cestu od 14. godine.

Svi vozači bicikla do 16. godine obavezni su nositi zaštitne kacige.

Kada je više biciklista na cesti, dužni su voziti jedan iza drugog.

Punoljetni vozači bicikla smiju prevoziti dijete do 8 godina starosti u posebno ugrađenom sjedalu koje je prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom, a dijete mora imati propisanu i pričvršćenu zaštitnu kacigu.

Ako se vozite biciklom po cesti tijekom noći ili u uvjetima smanjene vidljivosti morate nositi reflektirajuće oznake na odjeći. Nikada ne smijete skidati obje ruke s upravljača ili se pridržavati za drugo vozilo.

Kada prelazite preko zebre na kojoj nema biciklističke staze, morate sići s bicikla i gurati bicikl preko prijelaza.

Vozači bicikala ne smiju voziti bicikl koristeći slušalice na ili u oba uha!

Dijete na osobnom prijevoznom sredstvu

Prema izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama u srpnju 2022. uvedena je nova kategorija vozila - osobno prijevozno sredstvo u što se ubrajaju romobili, monocikli i slična vozila na motorni pogon.

Dijete mlađe od 14 godina ih ne smije voziti, a stariji moraju imati zaštitnu kacigu.

Smiju se kretati biciklističkim stazama ili trakama. Ukoliko ih nema, dozvoljeno im je kretanje po površinama namijenjenim kretanju pješaka i nogostupima te po prometnicama na kojima je ograničenje brzine 50km/h i manje.

Vozači ne smiju koristiti slušalice na ili u oba uha vozeći osobno prijevozno sredstvo.

Djeca u automobilu

Sigurnosni pojasevi automobila i zračni jastuci dizajnirani su tako da zaštite osobe koje su više od 150 cm. Zato je od iznimne važnosti da se sva djeca niža od 150 cm voze u njima primjerenim sustavima vezanja u autosjedalicama ili pomoćnim postoljima. Postoji iznimka za stražnje sjedalo na kojem se smiju prevoziti djece viša od 135 cm vezana samo sigurnosnim pojasom automobila, ali samo ako je putanja pojasa pravilna preko djetetovog tijela. 

Iako je dozvoljen prijevoz djece u autosjedalici ili pomoćnom postolju na prednjem sjedalu, ovu opciju koristite samo ako drugačije nije moguće. Ukoliko koristite autosjedalicu koja se postavlja u suprotnom smjeru od vožnje na prednje sjedalo, zakonski ste obavezni deaktivirati zračni jastuk. Zračni jastuk za takve vrste autosjedalica je izuzetno opasan kao i za djecu; ako prevozite dijete u smjeru vožnje u prikladnoj autosjedalici, povucite sjedalo što je moguće dalje od kontrolne ploče, a da je dijete i dalje pravilno vezano.

Također, napominjemo da se u automobilu može prevoziti onoliko osoba za koliko je vozilo registrirano, a ako ne postoje sigurnosni pojasevi, djeca do 3 godine se ne smiju prevoziti u takvom vozilu.

Zakon propisuje minimalne uvjete sigurnosti djeteta kao putnika, a za sve sigurnosne preporuke slobodno se možete obratiti Rodinoj savjetnici o autosjedalicama.

Djeca u autobusu - organizirani prijevoz djece

Organizirani prijevoz djece je prijevoz skupine djece kada se u autobusu voze isključivo djeca ili djeca u pratnji roditelja, nastavnika, trenera i slično, a djeca su sve osobe do 18 godina starosti.

Vozilo kojim se organizirano prevoze djeca moraju ispunjavati posebne uvjete i mora biti obilježeno posebnim znakom. Uvjeti i znak utvrđuje Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati autobusi kojima se organizirano prevoze djeca te po ispunjavanju uvjeta izdaje im se Potvrda.

Za vrijeme ulaska i izlaska djece iz vozila vozač mora uključiti sve pokazivače smjera.

Dijete na mopedu ili motociklu

Dijete mlađe od 12 godina ne smije se prevoziti na mopedu ili motociklu. Starija djeca se smiju prevoziti na mopedu ili motociklu, ali moraju nositi propisane kacige.

Ponašanje vozača i sigurnost djece

Zakonski je propisano da vozači moraju osobito pažljivo voziti u blizini pješačkih prijelaza ili na mjestima gdje se pješaci nalaze na kolniku ili stupaju na njega. Brzinu vozila trebalo bi prilagoditi tako da se u slučaju potrebe može zaustaviti na vrijeme.

Ako vozite iza vozila u kojem se prevoze djeca ili mu dolazite u susret, a ono stane na kolniku da bi djeca ušla ili izašla iz njega i vi ste dužni se zaustaviti za to vrijeme. Zapamtite, djeca nemaju još mnoge vještine koje bi im ukazivale na opasnosti u prometu stoga je ovim odredbama stavljena odgovornost na vozače kako bi zaštitili najranjivije skupine u prometu.

Kod uključivanja u promet svakako pripazite i propustite sve vrste sudionika prometa koji se kreću trakom na koji se želite uključiti ili morate prijeći do uključivanja.. Ukoliko to radite sa zemljane ceste i sličnih površina, dužni ste skinuti blato s kotača! 

Vozila javnog prijevoza ili posebno obilježeni autobusi kojima se prevoz djeca imaju prednost pri uključivanju u promet pa lagano usporite i omogućite im uključivanje na što lakši način.

Iako bi zvučne signale (trubljenje) trebali svesti na minimalnu mjeru, slobodno ih koristite ako vidite djecu pokraj kolnika koja na vas ne obraćaju pažnju ili pak morate nekoga ili nešto zaobići.

U nastavku možete vidjeti odabrani pregled članaka Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/10, 74/11, 80/13, 158/13, 92/14, 64/15, 108/17, 70/19) na snazi od 1 kolovoza 2019. o kojima pišemo u tekstu.

Zadnja izmjena: 31.08.2022.