Distrakcije u prometu

Informativni tekstovi

Zadnja izmjena: 27.10.2020.

Riječ distrakcija dolazi od latinske riječi distractio što znači rascjepkati ili razvući. Definicija riječi je razvučenost na dvije strane ili psihološko značenje – gubljenje koncentracije, pozornosti; rastresenost. 

Distrakcija u prometu označava upravo to; odvlačenje pozornosti, skretanje pažnje sa sudjelovanja u prometu na neki događaj, objekt ili osobu. Važno je napomenuti da se distrakcije u prometu ne odnose samo na vozače motornih vozila nego i na bickliste i pješake.

Distrakcije mogu biti:

- vizualne – GPS, mobitel, djeca, plakati pored ceste

- auditivne – različiti zvukovi

- fizičke – jedenje, pijenje, pušenje, šminkanje, korištenje mobitela i rukovanje drugim uređajima, traženje ili dosezanje nekog predmeta

- kognitivne – razgovor (sa suputnicima ili na mobitel), stres, pospanost, lijekovi, monotona vožnja.

Jedna studija provedena na Sveučilištu za tehnologiju Južne Kine otkrila je da vozači koji su slušali glazbu s tempom od 120 otkucaja u minuti ili više, imaju sklonost bržoj ili neopreznijoj vožnji. Sporija glazba, ona slična ritmu otkucaja srca čovjeka u mirovanju, povezana je sa sigurnom vožnjom i sudjelovanjem u prometu.

Distrakcije mogu utjecati na sposobnost sudjelovanja u prometu na različite načine:

- Smanjuju percepciju odnosno mogućnost uočavanja objekata

- Smanjuju kontrolu nad vozilom ili vlastitim kretanjem, kao npr. nagla skretanja u druge prometne trake, smanjivanje potrebnog razmaka između vozila, pješaci ne primjećuju druge pješake ili prometne stupove

- Produžuju potrebno vrijeme reakcije, utječu na pogrešnu reakciju ili na izostanak reakcije

- Procjenjivanje prometne situacije može značajno pasti

Distrakcija je postala jedna od 4 ubojice na cestama, odmah nakon brzine, alkohola i nekorištenja sigurnosnog pojasa. Među distrakcijama ističe se korištenje mobitela tijekom vožnje kao možda i najopasniji distraktor u vožnji prema psihologinji Ljiljani Mikuš. Problem kod korištenja mobitela tijekom vožnje je ta da nas mobitel ometa na sva 4 polja – vizualnom, fizičkom, auditivnom i kognitivnom. Istraživanje u sklopu kampanje Dan bez mobitela pokazalo je da vozač tri puta sporije reagira na prepreku kada piše SMS. Dr. sc. Ševrović koji je vodio istraživanje kaže da samo jedna sekunda nepažnje produljuje zaustavni put u normalnim uvjetima vožnje za više od 15 m što su gotovo 4 pješačka prijelaza.

Prisutnost djece, a posebno njihovo ponašanje u vozilu, također može biti veliki distraktor u vožnji. Centar za istraživanje nesreća Sveučilišta Monash u Australiji proveo je studiju o suputnicima u vozilu kao distraktorima i pokazalo se da su roditelji tijekom 16-minutnog putovanja prosječno 3 minute i 22 sekunde provjeravali, smirivali ili razgovarali s djecom koja u većini slučajeva nisu bila pravilno vezana u autosjedalicama!

Biciklisti i pješaci također su u velikoj opasnosti kada koriste mobitel jer imaju značajno smanjenu percepciju svijeta oko sebe, posebno u kombinaciji sa slušalicama na ušima.

Podsjetimo, sudjelovanje u prometu je kompleksno i traži pažnju cijelo vrijeme. Osvijestimo svoja loša ponašanja i ispravimo ih!

Zadnja izmjena: 27.10.2020.