Četiri glavna uzroka nesreća na cestama

Informativni tekstovi

Zadnja izmjena: 19.11.2020.


Bilježenjem i analiziranjem podataka uočeni su trendovi u kršenju prometnih pravila i tako su detektirana četiri glavna uzroka nesreća - 4 glavne "ubojice" na cestama:

  • brzina odnosno nepoštivanje ograničenja brzine,
  • vožnja pod utjecajem alkohola,
  • nekorištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica te
  • nepažnja, odnosno upotreba mobitela tijekom vožnje.

 

Brzina kao uzrok nesreća u prometu

Jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća je nepoštivanje ograničenja brzine odnosno nepropisna i neprilagođena brzina vozila. Osim što vozači trebaju poštivati dopuštenu ograničenu brzinu vozila trebali bi ju i prilagoditi uvjetima na cesti – vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila koje voze i broju vozila na cesti na način da se mogu pravovremeno zaustaviti pred mogućom zaprekom. Na cestama u naselju vozilo se ne bi smjelo kretati brže od 50 km/h, a na cestama izvan naselja ovisno o vrsti ceste od 90 do 130 km/h na autocestama. Predviđene kazne za nepoštivanje ograničenja brzina su u rasponu od 300 kn do 20.000 kn ovisno o prekoračenju i kategoriji ceste.

Važno je napomenuti da pješaci imaju 90 % šanse preživljavanja prometne nesreće ako se vozilo kretalo 30 km/h ili manje.

 

Vožnja pod utjecajem alkohola

Vožnja pod utjecajem alkohola opasna je zbog niza opasnosti: daje lažan osjećaj sigurnosti, produžuje vrijeme reagiranja, otežava procjenu udaljenosti, otežava vožnju u noćnim satima, a u slučaju stradavanja veće su mogućnosti za te teže ozljede. Najbolje bi bilo da se uopće ne pije alkohol kada se vozi odnosno ako planirate piti alkohol na vrijeme dogovorite prijevoz ili pozovite taksi. Obratite pažnju na svoje bližnje; ako znate da je netko pio, nemojte mu dopustiti da vozi bez obzira što će se možda u tom trenutku ljutiti. Možda ste mu spasili život.

Ne smije se voziti u slučaju da osoba u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg dok profesionalni vozači ne smiju uopće imati prisutan alkohol u krvi. Raspon kazni je od 700 do 20.000 kn ovisno o vrsti prekršaja.

 

Nekorištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih autosjedalica

Prema zakonu svi putnici dužni su se vezivati sigurnosnim pojasom automobila, a djecu je potrebno smjestiti u prikladne autosjedalice i pomoćno postolja. Velikim javnim kampanjama doprinijelo se postotku vezivanja posebno vozača i suvozača međutim još uvijek su rijetki koji se vezivaju i na stražnjem sjedalu. Nažalost, skoro svako drugo dijete se također prevozi potpuno nezaštićeno. Kod sigurnosnog pojasa jako je važno da pojas ide pravilnom putanjom preko tijela: gornji dio pojasa preko sredine ramena dolje na kuk, a donji dio pojasa nisko preko zdjeličnih kostiju te zategnuti da budu uz tijelo. Jedino tako može pravilno zaštititi čovjeka zadržavajući ga na mjestima najjačih kostiju u tijelu. Predviđena kazna je 1.000 kn.

 

Nepažnja – korištenje mobitela tijekom vožnje

Iako nam brojni čimbenici mogu skrenuti pažnju s prometa i vožnje, mobitel je najčešći i najopasniji čimbenik nepažnje u vožnji zadnjih godina. Velik problem kod korištenja mobitela u vožnji je da ometa vozača i na vizualnom i na fizičkom i na auditivnom i na kognitivnom polju. Najopasniji način korištenja mobitela u vožnji je pisanje poruka što povećava vjerojatnost prometne nesreće čak 23 puta. Prosječno za slanje poruke treba 5 sekundti što znači da automobil pri brzini od 50 km/h prođe 70 m, a da vozač nije pogledao na cestu! Predviđena kazna je 1.000 kn.

Sve navedne glavne ubojice na prometnicama lako možemo izbjeći pridržavajući se pravila i zakona te omogućujući sigurnije prometovanje za sve sudionike.

Zadnja izmjena: 19.11.2020.