Boje u prometu

Informativni tekstovi

Zadnja izmjena: 02.09.2022.

Većina informacija potrebna za sudjelovanje u prometu dobiva se vizualnim putem. Manji dio se odnosi na informacije koje dobivamo slušanjem (trube) ili opipom (taktilne oznake). Osnovna sredstva korištena za komunikaciju prema vozačima i ostalim sudionicima u prometu su znakovi koji se sastoje od oblika, boje i riječi odnosno slika. Obzirom na značaj signalizacije, ona mora biti dobro vidljiva. Vidljivosti značajno doprinose boje i njihov značaj.

 

Crvena boja

Kao boja krvi, povezivala se od pradavnih vremena s opasnošću i žrtvom, ali i kao simbol vrućine i ljutnje. Crvena boja sa svojom najdužom valnom duljinom na vidljivom spektru je boja koju možemo uočiti s veće udaljenosti od drugih boja. I prije pojave automobila, crvena boja je označavala zaustavljanje i oprez.


Zelena boja

Valna duljina zelene boje na vidljivom spektru je odmah do žute što znači da je lakše uočljiva od drugih boja poslije crvene i žuta. Zelenu boju povezujemo s prirodom, proljećem i buđenjem života. Asocijacija na zelenu boju je uglavnom pozitivna. U počecima svjetlosnih signala u prometu vlakova, označavala je oprez dok je slobodan prolaz označavala bijela boja. Zbog velike mogućnosti greške i teže uočljivosti bijele boje, uvela se zelena boja kao znak za „kreni“ i slobodan prolaz.

Žuta boja

Kao rođakinja crvene boje, žutu boju povezujemo s energijom, toplinom i jeseni. Upozorava, ali blaže od crvene. Žuta boja s valnom duljinom odmah pokraj crvene omogućuje nam značajnu vidiljivost, posebno u slabije osvijetljenom području tijekom noći. Tako je preuzela posao općeg upozorenja u prometu.


Plava boja

Boju neba i mora povezujemo s otvorenim prostorom, povjerenjem, inteligencijom i stabilnošću. Kao takva, idealna je u svrhu davanja obavijesti i informacija sudionicima u prometu.

Narančasta boja

Narančasta boja kao rijetka boja u prirodi uobičajeno se upotrebljava u prometu za označavanje radova na cesti te uz žutu, i za prsluke koji pomažu da pješaci i biciklisti budu vidljiviji drugim sudionicima u prometu. Namjera joj je reći da usporimo.


Smeđa boja

Boja zemlje i drveta se povezuje sa sigurnošću i kao neutralna topla boja pojavljuje se na prometnim znakovima za označavanje turističkih znamenitosti i putokaze.

 

Uz različite boje sa svojim značenjem u prometu se koriste i različiti oblici sa svojim značenjem i tako stvaraju skup komunikacijskih sredstava koji pomažu svim sudionicima u prometu da bi lakše poštovali pravila i bili sigurniji.

Zadnja izmjena: 02.09.2022.