A-nosači automobila i prednji mrtvi kutovi

Informativni tekstovi

Zadnja izmjena: 19.11.2020.

Jeste li ikad vozeći sami sebi postavili pitanja poput: “Otkud se stvorio?!” ili  “Maloprije nije bio tu!” gledajući zbunjeno pješaka koji prelazi cestu ispred vas ljutito vas gledajući zašto se niste zaustavili malo ranije. A vi se pitate kako se stvorio odjednom ispred vas.

O mrtvom kutu puno učimo u autoškoli, padaju se vozački ispiti ako nisi provjerio lijevi mrtvi kut prije skretanja lijevo ili desni prije skretanja desno. Međutim, postoje i dva prednja mrtva kuta ili slijepe točke o kojima se slabo priča i vozači ih još uvijek često nisu svjesni.

Nosači krova automobila dijele se na A-nosače, oni prednji kod prednjeg vjetrobranskog stakla, B-nosači iza prednjih vrata i C-nosači kraj svake strane stražnjeg vjetrobranskog stakla. Kako se dizajn automobila prilagođavao kroz godine u svrhu što veće zaštite putnika i preuzimanju što više sila u slučaju sudara na samu karoseriju automobila, a ne na putnike, A nosači su se proširili, ali i stvorili novi problem - smanjeno vidno polje ispred odnosno sa strane prednjeg prozora. Štiteći vozača i putnike u automobilu, ugrozili su dodatno pješake.

Iako ovise o pojedinom modelu automobila, A-nosači mogu biti toliko široki da vozač neće biti u mogućnosti vidjeti pješaka, biciklista pa čak i manji automobil. Osim dizajna autmobila koji utječe koliko je smanjeno vidno polje, i sam vozač, kako mu odgovara mjesto vozača i njegova visina može dodatno utjecati na smanjenje vidnog polja posebno kod nižih osoba. Zašto je to tako možete provjeriti jednostavnim testom: ispružite ruku, podignite palac i zažmirite na jedno oko. Palac vam zaklanja samo jedan manji dio onoga što gledate. Ali kako primičite ruku, tako taj palac zauzima sve više vašeg vidnog polja. Tako je i s A-nosačima - što ste im bliže, to vam zaklanja više mjesta.

Onaj od nikud stvoreni pješak ispred vas s početka članka je vjerojatno rezultat vašeg smanjenog vidnog polja zbog A-nosača. Iako se u stručnoj široj zajednici primjetio problem i raspravlja o mogućem rješenju pa čak je i jedna tinejdžerica dobila nagradu za pristup tom problemu postavljajući kamere na A-nosače, ono još nije stvoreno te se moraju osloniti vozači na sebe. Prvi korak je svakako osvještavanje da taj problem postoji i da je realan; događa se većini vozača. Do možda nekog tehnološko-tehničkog rješenja još preostaje da se toga sjetite svaki put u blizini pješačkih prijelaza i nagnete se naprijed-nazad kako bi utvrdili stoji li ili hoda netko iza vašeg A-nosača.

Kao vozači uživamo najviše fizičke zaštite stoga smo obavezni dodatno pripaziti na one koji to nemaju - pješake, bicikliste, motoriste.

www.thewisedrive.com/the-a-pillar-problem/

https://driving.ca/features/feature-story/thicker-rollover-friendly-a-pillars-make-for-massive-blind-spots

Zadnja izmjena: 19.11.2020.